Vergelijking: Samsung Galaxy S10(e) vs Galaxy A80

0
10


Als Samsung in mei de Galaxy A80 uitbrengt, is het prijsverschil met de Galaxy S10 – vooral de S10e – niet erg groot. Welk toestel past beter bij jou? We vergelijken de Galaxy S10 met de A80, en lichten de verschillen toe.

vergelijking: samsung galaxy s10 versus galaxy a80, verschillen

Samsung Galaxy S10 vs Galaxy A80: welke kopen?

Het topmodel in Samsung’s mid-range A-serie dit jaar is de Galaxy A80. Het toestel valt op door zijn unieke slide-out camera, en past qua bouwkwaliteit bij de high-end Galaxy S10 serie. Maar ook qua prijs ligt de A80 inmiddels dicht bij de S10. En dus wordt voor velen  de keuze: koop ik een Galaxy A80 of ga ik dan maar gelijk voor een Galaxy S10? Met de onderstaande overwegingen kom je hopelijk een stukje verder.

Wat je moet weten over de Galaxy A80

Er valt over de Galaxy A80 en over de Galaxy S10 in feite een hoop te schrijven. Maar als je kiest tussen de toestellen, zijn er vooral een paar punten waarvan je je bewust moet zijn. We zetten ze hier op een rij, te beginnen met de A80:

  • Door zijn 6,7 display is de Galaxy A80 een Grote Telefoon*. Hij is 7 mm breder dan de S10 en S10e, en 3 mm breder dan de S10 Plus. Wil je eigenlijk geen Grote Telefoon? Dan kun je beter de Galaxy  S10 of S10e overwegen.
  • De Galaxy A80 heeft géén notch of gat in het display. Het is vooralsnog de enige nieuwe Samsung telefoon in 2019 met een display waar geen stukje uitgesneden werd om plaats te maken voor de frontcamera.
  • De camera heeft een hoge 48 megapixel resolutie. Dat is veel hoger dan de 16 megapixel hoofd- en 10 megapixel frontcamera van de Galaxy S10-modellen. En omdat de camera kan draaien, gebruik je ‘m voor al je foto’s – dus ook voor je selfies. Dat wil dan weer niet zeggen dat je met de A80 altijd heel veel meer details vastlegt: de camera’s van de S10 zijn van een hogere kwaliteit met betere stabilisatie. Oké, we hebben de camera van de A80 nog niet uitgebreid kunnen testen. Maar de 25 megapixel camera van de Galaxy A50, en de 32 megapixel sensor van de Galaxy A70 maken uiteindelijk niet veel scherpere foto’s dan de S10.
  • Door de slide-out camera van de Galaxy A80 was er geen plaats meer voor een paar snufjes. Zo heeft hij géén 3,5 mm koptelefoonaansluiting, en er is ook geen slot voor een extra geheugenkaartje. Bovendien is de A80 niet waterbestendig door de cameraconstructie

Al met al zijn de twee belangrijkste punten waarop de Galaxy A80 anders is dan de S10 de grootte (van het scherm) en de camera. De camera is overall niet per se beter, wie vooral veel foto’s of video’s van zichzelf maakt, heeft een aan de A80 een prima telefoon.

* Grote Telefoons zijn groot. Niet relatief groot, nee gewoon echt groot. Mensen die ‘m zien zeggen: ‘poe, dat is een grote telefoon’. Grote Telefoons kun je lang niet altijd met een hand bedienen. Dat is niet erg, maar je moet het wel weten. Galaxy Note toestellen zijn Grote Telefoons. Maar de A80 is nog groter dan de Note 9, bijvoorbeeld.

samsung galaxy a80 review 3
samsung galaxy a80 review 5
samsung galaxy a80 review 4
samsung galaxy a80 review 2
samsung galaxy a80 review 1

De Galaxy A80 met zijn slide-out camera. Meer weten? Check ook onze hands-on preview

Wat je moet weten over de Galaxy S10

Ook over de Galaxy S10 zul je een paar dingen moeten weten voordat je goed kunt kiezen.

  • De Galaxy S10 heeft krachtiger hardware dan de Galaxy A80. Onder meer de gebruikte processor is simpelweg sneller. Hoewel ze in het dagelijks gebruik niet per se sneller aanvoelen, zul je merken dat handelingen zoals het installeren of verwijderen van apps een stukje sneller gaat.
  • Camera-gat: de Galaxy S10e, S10 en S10 Plus hebben allemaal een ‘hole punch’ in het display. Dat is in feite gewoon een ronde uitsparing in de rechterbovenhoek, waarin de frontcamera(‘s) zit(ten).
  • Alle modellen zijn een stuk handzamer en compacter – voorals als je de S10 of S10e kiest. Dat is niet voor iedereen cruciaal, maar als je geen grote handen hebt maakt het de toestellen in de dagelijks leven een stukje bruikbaarder.
  • Bovendien doen de camera’s van de Galaxy S10 – op de frontcamera na – absoluut niet onder voor die van de A80. Op de S10 – niet de S10e – krijg je bovendien een optische zoomlens, die je niet hebt op de Galaxy A80.
  • En is er de vingerafdruksensor. Zowel op de Galaxy S10 als op de A80 zit deze in het display ingebouwd. Echter, de ultrasone sensor van de S10 werkt veel sneller en betrouwbaarder. De sensor in de S10e zit niet in het scherm – maar is nog sneller en betrouwbaarder.
  • Waar de A80 dus een aantal dingetje níet heeft, heeft de S10 het wel: waterbestendig design, slot voor een geheugenkaart en ene 3,5 mm koptelefoonaansluiting

Je zou kunnen zeggen dat de Galaxy S10(e) voor de meesten in het dagelijks gebruik verreweg de fijnere telefoon is. Hij is sneller, heeft meer features, een camera die op alle fronten, behalve selfies, net zo goed of beter is, en hij is compacter. Bovendien is de Galaxy S10e met wat zoekwerk alweer een stuk goedkoper dan de A80 bij lancering. De reguliere S10 is nog wel een klein beetje duurder.

samsung galaxy s10 met abonnement vergelijken 2
samsung galaxy s10 met abonnement vergelijken 1
samsung galaxy s10 review scherm
samsung galaxy s10 met abonnement vergelijken 3
samsung galaxy s10 review bixby knop

De Galaxy S10. Meer weten? Check onze uitgebreide review

Galaxy A80 vs S10: conclusies

Op basis van wat we hierboven schreven denken we dat de Galaxy S10e of S10 voor velen de beste keuze is. Alleen wie graag een 6,7 inch scherm heeft, een bloedhekel heeft aan het camera-gat van de S10, en/of veel doet met selfies (foto/video) heeft meer aan de Galaxy A80. Veel ingewikkelder is het, vermoedelijk, niet.

Aanbiedingen

De beste aanbiedingen per provider voor de S10, S10e en A80 vind je direct hieronder. Je kunt elders ook de prijzen checken voor een losse Galaxy S10, losse Galaxy S10e of een losse Galaxy A80.Het bericht Vergelijking: Samsung Galaxy S10(e) vs Galaxy A80 verscheen eerst op Galaxy Club – dé onafhankelijke Samsung experts.Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here