Komt er misschien toch Android 9 Pie voor de Galaxy A-serie uit 2017?

0
5


Een opvallende certificatie doet hoop gloren dat Samsung misschien Android 9 naar de Galaxy A-serie uit 2017 brengt. Met een korrel zout achter de kiezen gaan we kijken wat er aan de hand is.

samsung galaxy a3 a5 2017 android 9 pie upgrade

Galaxy A7 uit 2017 gecertificeerd met Android 9

In principe ‘voorspellen’ wij al ongeveer een jaar dat de Galaxy A3 en A5 uit 2017 géén update naar Android 9 Pie gaan krijgen. De toestellen kwamen begin 2017 op de markt met Android 6.0.1 Marshmallow, en ontvingen al twee grote Android upgrades – naar Android 7 Nougat en naar Android 8 Oreo. Alle reden dus om aan te nemen dat de toestellen géén grote upgrades meer krijgen, enthousiaste petities ten spijt.

Maar – máár! – nu duikt de Galaxy A7 uit 2017, die tegelijk met de andere modellen uitgebracht werd, op in de database van de Wi-Fi Alliance (PDF), met Android 9 Pie aan boord. Normaal gesproken is het verkrijgen van deze certificatie een duidelijke stap op weg naar de publieke release van de nieuwe software.

samsung galaxy a7 2017 android 9 pie wifi certificatie

Een tijdje geleden dook ook de Galaxy S7 (modelcode SM-G930F) in dezelfde database op met Android 9. Echter, toen ging het duidelijk om een verwisseling van modelcodes – de Wi-Fi Alliance had een typefout gemaakt in de certificaten van de SM-G390F, zoals snel daarna ook duidelijk werd. In het geval van de A7 2017 lijkt daarvan echter géén sprake: er zijn verschillende toestelvarianten gecertificeerd, en bovendien zijn er geen toestellen met een vergelijkbare modelcode die verwisseld zouden kunnen zijn. Met andere woorden: wij hebben nog geen redenen gevonden om aan te nemen dat de opgedoken certificatie niet legitiem zou zijn.

Wat wil het zeggen?

In één klap lijkt de kans dus groot dat Samsung in ieder geval de Galaxy A7 uit 2017 onverwacht zal gaan upgraden naar Android 9. Het zou de eerste keer zijn dat de Zuid-Koreanen een derde grote Android upgrade aanbieden op een Galaxy telefoon. Daarbij kun je natuurlijk wel de kanttekening maken dat het toestel bij release in feite al één Android versie achterliep, en dus in feite alleen maar op gelijke hoogte wordt gebracht met andere toestellen die slechts kort daarna verschenen (zoals de Galaxy S8).

Maar, een korrel zout en een slag om de arm blijven belangrijk – en wel om een aantal redenen. Ten eerste hebben wij nog test-firmwares kunnen vinden voor het toestel. Was dit wel het geval, dan was in duidelijk dat de update er inderdaad komt. Deze bevestiging ontbreekt.

Bovendien: de gecertificeerde A7 2017 is tevens het enige model in de Galaxy A-serie uit dat jaar dat niet in Europa is uitgebracht. Van de wél hier verkochte Galaxy A3 en A5 2017 is een vergelijkbare certificatie nog niet te vinden. En ook voor deze telefoons hebben we verder geen test-firmwares gevonden.

Al met al is dit alles dus nog geen solide reden om aan te nemen dat de Galaxy A3 en/of A5 uit 2017 nog een upgrade naar Android 9 Pie gaan krijgen. Tot ook deze toestellen gecertificeerd worden, en er daadwerkelijk (test-)firmwares opduiken kun je er maar beter vanuit gaan dat de Pie-update níet in de planning staat.

Wel is de certificatie van de A7 een hele goede reden om de zaak te komende tijd goed in de gaten te houden – en dat zullen we dan ook doen.

Het bericht Komt er misschien toch Android 9 Pie voor de Galaxy A-serie uit 2017? verscheen eerst op Galaxy Club – dé onafhankelijke Samsung experts.Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here